Rolul terapiei cu ozon (denumita si ozonoterapie in limbaj comun) in tratamentul bolilor reumatice se bazeaza pe mecanismul de actiune al ozonului si pe faptul ca principiul prin care se produce afectarea articulatiilor este oarecum similar. Cu ozon se poate trata poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, polimialgia reumatica, artritele reactive, artropatia reactiva sau guta. Daca terapia este aplicata sistemic, ea poate avea ca tinta si artritele care apar in lupusul eritematos sistemic, sau artritele enteropatice (prezente in boala Crohn sau in colita ulceroasa).
Poliartrita reumatoida este o artrita progresiva, cu caracter invalidant sever, care nu are o cauza cunoscuta. Se stie ca in urma afectarii sistemului imun se produce o sinovita eroziva care determina aparitia unei artrite simetrice, care la randul ei afecteaza artriculatiile pumnilor, umerilor, genunchilor si degetelor. De obicei, durerile sunt prezente mai activ dimineata, impreuna cu o senzatie de caldura a articulatiilor. In timp, apar si deformari articulare si/sau subluxatii. Poliartrita reumatoida are perioade in care este mai activa si perioade in care, aproape ca pacientul uita ca este bolnav. Trebuie tinut cont de faptul ca in formele severe, ea da manifestari extraarticulare semnificative: : vasculita, noduli reumatoizi, pleurita, pericardita, osteoporoza, keratoconjunctivita uscata, neuropatii periferice
Tratamentul cu ozon vine sa il completeze pe cel medicamentos, ii creste efectele pozitive si ii scade efectele secundare. Practic, ozonoterapia realizeaza o terapie endogena cu citokine, stimuland producerea de IFN β (interferon beta). De asemenea, ozonul activeaza SOD (superoxid dismutaza), care la randul ei neutralizeaza radicalii liberi de oxigen care sunt implicati in medierea inflamatiei si duc la distrugeri cartilaginoase. Stimularea regenerarii tisulare este data de cresterea producerii de TGF β (transforming growth factor). El este un factor de transformare care va fi eliberat de macrofage si plachete exact in locul unde au loc procesele de distrugere tisulara. Ozonoterapia se face atat local, cat si sistemic. Local se fac infiltratii subcutanate pe articulatiile dureroase, dar si infiltratii intraarticulare. Sistemic se administreaza ozon prin autohemoterapie majora, intre puseele specifice poliartritei reumatoide. Se fac 15 sedinte, cu o periodicitate de doua/saptamana, iar apoi se continua cu sesiuni de intretinere, in functie de evolutia acestuia.
Sursa: www.terapiecuozon.ro
DA UN SHARE sa vada si prietenii tai !
Pentru programari sunati la 0726 705 636
Pentru programari sunati la 0726 705 636